Vad egentligen är en futon?
Varje dag får FutoNota team en stor mängd mejl. Folk ställer olika frågor om våra produkter och ber om tips om smart heminredning, möbler och egenskaper av naturliga material. Vi har upptäckt att här i Sverige är det många som inte vet vad en futon är egentligen. I bästa fall föreställer man en bäddsoffa. Så därför vill vi dela med oss vår kunskap om futon madrasser och konsten av att välja en bra futon.
Futoner har varit kända i 2000 år och kommer från Japan. Nu har vi möjlighet att utnyttja japanernas erfarenhet av avslappningskonst. Moderna futoner är anpassade till våra europeiska vanor och kan användas både på underlag av tatami mattor samt på träsängstommar.
Nu för tiden har japanska madrasser fått fans över hela världen tack vare både praktiska fördelar och goda egenskaper.
Några ser en stor fördel med att sova på futoner eftersom futon madrasser i naturmaterial kan andas och blir ett bättre alternativ för personer med ryggproblem och allergiker. Förutom hälsoaspekterna är japanska sängmadrasser miljövänliga och hjälper en att giftminimera i hemmet. Bomull- och ullmadrasser är billigare än resårmadrasser. Vikbara futoner är också lättare att transportera i en bil. Japansk madrass sparar plats genom att rullas ihop eller vikas och bevaras i skåpet eller förvaringen på dagen och för natten kan man rulla ut den på golvet eller tatami mattor.
Ibland betyder ordet "futon" både madrass och sängstomme, men vi använder ordet endast som ett namn till själva madrassdelen.
Urspungligen kallades futon för Shikibuton och enligt japansk tradition gjordes madrasser av ren bomull. Nu för tiden tillverkar man futoner av ett stort antal olika material, bl.a. ekologisk bomull, ull, kamelull, hästtagel och blandningar av rå bomull med skum, latex och kokosfiber. Det är viktigt att man följer tradition genom att välja endast naturmaterial av högsta kvalitet.
För nybörjare att välja rätt futon känns inte ens lätt och vi erkänner att det är verkligen en individuell sak. Det är nästan omöjligt att ge konkreta rekommendationer. Det bästa sättet är förmodligen att provsova. Därför erbjuder vi ett utbrett 14-dagars öppet köp på futoner vilket innebär gratis returfrakt.
Innan du väljer en futon är det viktigt att du bestämmer dig vilken fasthet på futon du vill ha: fast/hård, medium eller medium till mjuk. Man brukar köpa hårda och medium hårda futoner eftersom denna fasthet är bra för ryggen. Det bästa tipset som kan vägleda dig till en perfekt futon är att latex gör futon madrasser mjukare medan kokosfiber bidrar till futons hårdhet.
Bomull, ull och hästtagel gör en madrass hård men bekväm att sova på för de flesta.
Nedan hittar du information om naturmaterial som våra futoner kan tillverkas av.
Bomull är ett naturmaterial som följer ryggradens form och ger fullt stöd för din kropp medan du sover. Futon madrasser med stoppning av bomull är hårda. Vid använding av madrass formar bomull sig efter kroppen och med tiden pressas materialet under kroppsvikt. Detsamma gäller inte latex, skum och övriga syntetiska material och även animaliska fibrer såsom ull vilka fördelar vikten jämnt utöver futon madrass. Latex- eller polyesterskumkärna i mitten gör fyllning mediumhård.
I Japan brukar man lägga futon antingen på en tatami matta eller på en låg säng med ribbotten. Ribbotten är viktigt för att ge madrassen rätt stöd och möjliggöra tillräcklig fukt- och luftcirkulation eftersom bomull är bra på att absorbera fukt. Rå naturlig bomull kan ge en ny futon något naturligt doft som påminner om färskt hö och försvinner efter ett tag.
ULL har unika egenskaper: den är temperaturreglerande och självrengörande. Tack vare materialets struktur skapas mycket luftutrymme. Luft och fukt kan lätt gå igenom. Därför kallar man ullmadrasser för andande.
Sedan forna tider har ull värmt människor. Ullens krusiga fibrer låter genomgående luft bli varmt och det värmer dig medan du sover. Tack vare sin unika förmåga att forma luftutrymmen håller ullen temperaturen skön och jämn.
Som ett hygroskopiskt material kan ullen ta upp till en tredjedel av sin egen vikt utan att futoner känns obehagliga och inte blir tunga eller fuktiga och fungererar som isolerande. Tänk att under en natt kan man producera svett i mängd som motsvarar ett glas vatten. Därför rekommenderar vi att skaffa futoner fyllda med ull eller komplettera huvudmadrassen med en ullbäddmadrass till dem som svettas mycket på natten. Ullmadrassen skapar ett bekvämt och torrt sovklimat. Bara låt futonen vädras på morgonen innan du bäddar upp sängen och ullfibern ger ut all fukt i luften. Att sova på ullmadrass sägs att bidra till 25 procent djupare, tryggare och bättre sömn.
KAMELULL har samma värdefulla egenskaper som fårull. Kamelull fungerar även bättre på tanke att kameler måste överleva i öknen och anpassa sig till konstrastväder och deras ull skyddar dem mot värme och kyla. Kamelull ger fukt- och värmereglering och luftcirkulation genom att transportera bort fukt och hålla kamelens kropp torr. På samma sätt funkar madrasser med kamelullstoppning. All slags ull är fördelaktig och lätt att ta hand om eftersom ullfibern innehåller lanolin med antibakteriella egenskaper.
Lanolinen skyddar fibern mot smuts och damm. Det är därför både får- och kamelull sägs vara självrengörande och allergivänliga. Ullmadrasser är en förnybara, återanvändbara och miljövänliga produkter av rå naturmaterial – viktiga kriterier för dig som tänker på miljön och kör plastbantning och giftminskning hemma.
HÄSTTAGEL är ett organiskt material med antibakteriella egenskaper och dessutom tycks det vara svamp- och kvalsterresistent och därför är tagelbäddmadrasser utsedda för allergiker. Tagel har faktiskt liknande egenskaper som ull: luft passerar bara rakt igenom. Men hästhår absorberar inte och håller inte alls vatten. Fukt förs snabbt ut ur materialet i luften.
Tagelmadrass ger dig ett torrt och skönt sovklimat genom att hålla temperaturnivån jämn. Madrass i hästehår bidrar till en god sovkomfort och förbättrar sömnkvalitet.
Hästtagel skiljer sig från andra naturmaterial tack vare sin struktur som gör madrassfyllning i hästtagel elastisk och futon madrass med stoppning av tagel anpassar sig efter kroppens konturer. Därför är det viktigt att inte bara vädra madrassen med jämna mellanrum men också vända om futon regelbundet.
Futon av tagel är hård till mediumhård madrass. Den kan bli en perfekt tjock och fast bäddmadrass som skyddar huvudliggande madrass och samt förbättrar dess egenskaper och skapar ett bra sovklimat genom att transportera bort fukt.
Hästtagelmadrasser ger stöd till ryggen och kan rekommenderas för både vuxna och barn. Dessa slitstarka madrasser tycks vara en bra investering! Följer man alla rekommendationer för skötsel av futonmadrasser kommer man sova på den härliga futonen och njuta av extra sovkomfort under årtionden!
Det är många som tycker att kombination av tagel och kokosfiber är en av de bästa för att unna sig en trygg och hälsosam sömn. Hållbar kokosfiber är ett antibakteriell och kvalsterresistent naturmaterial. Kokosmadrasser ruttnar inte. Kokoskärnan håller den perfekta temperaturnivån. Det är just kokosfiber som gör futoner riktigt hårda och fasta.
Även för några hundratal sedan beundrade man lin och dess värdefulla egenskaper. Särskilt har den varit känd som ett antibakteriellt naturmaterial. Detta utmärkta naturmaterial håller borta smuts och lukt. Lin är till nytta om det finns ett behov av tillräcklig luftcirkulation och temperaturreglering. Dessutom kan stoppning av lin absorbera fukt, och linmadrasser kan varmt rekommenderas till dig som föredrar en svalkande känsla. Förutom att vara oerhört hållbart och flexibelt, motstår lin statisk elektricitet och håller den bort från kroppen vad som bidrar till en positiv energi och trygg sömn. Lin är lämplig för allergiker och barn. Futoner fyllda med lin känns hårdare i jämförelse med ull- och bomullmadrasser.
HUR SKÖTER MAN SIN FUTON SÅ ATT DEN HÅLLER LÄNGE?
För att hålla futonmadrasser fräsh och i bra skick och förlänga dess livstid är det viktigt att ta hand om futonen på en rätt sätt.
Eftersom nästan alla futoner innehåller bomull, ett naturmaterial som absorberar kroppens fukt, måste den vädras regelbundet för att låta madrassen torka. Om det är torrt i sovrummet och man svettas inte så mycket är det inte nödvändigt att vädra futonen ofta. Vi kan tipsa om att bädda inte sängen direkt man stiger upp och låta futonen vila efter man bytt sängkläderna vad som brukar ske varje vecka.
Men det är varmt rekommenderat att vända om futon första 4-5 veckorna 2 gånger per vecka i och rotera den i 4 lägen för att byta sovstället. Det är bra att rulla bomullmadrasser för att undvika klumpar som skapas pga fuktabsorbering.
I Japan brukar man lägga futon antingen på en tatami matta och rulla ihop den på dagen eller ha den på en låg säng med ribbotten. Ribbottnet är viktigt för att ge madrassen rätt stöd och möjliggöra tillräcklig fukt- och luftcirkulation eftersom bomull är bra på att absorbera fukt.
Ligger futonen direkt på golvet är det bra att den rullas eller vikas ihop varje dag för att låta den vädras tillräckligt för att undvika klumpar som skapas pga fuktabsorbering.
Ligger futonen på ett sängbotten rekommenderas att vända den och rulla en gång i veckan och ta ut madrassen utomhus en gång i månaden. Ribbottnet är viktigt för att ge madrassen rätt stöd och möjliggöra tillräcklig fukt- och luftcirkulation eftersom bomull är bra på att absorbera fukt.
Blir din futonfuktig torka av den med en trasa och låt den vila i solen. När det gäller rengöring av futon hantera den som en vanlig madrass och tänk att den inte får tvättas i tvättmaskin.
Madrassöverdrag som medföljer futoner är ej avtagbara. Det kan nästan alltid rekommenderas att beställa kombo futon och ett avtagbart madrassöverdrag som skyddar futonen från smuts och förlänger futonens livstid.
Hoppas att nu kommer det vara lättare att välja en futon som motsvarar just dina behov. Har du några funderingar eller vill du beställa gratis tygprover eller få en prisuppgift på någon futon i specialmått tveka inte kontakta oss [email protected].